divendres, 24 de setembre del 2010

QUÈ ÉS EL REALISME?

EL REALISME

Si bé podem considerar antecedents del realisme la novel·la picaresca i la novel·la sentimental del segle XVIII, el realisme sorgeix cap a 1850 a França, estretament lligat a la revolució industrial i l'auge de la burgesia i a l'interès pel coneixement del món de la nova societat il·lustrada.
El realisme considera la raó com l'únic instrument vàlid per copsar la realitat i, en conseqüència, reacciona contra la sensibilitat, la intuïció, el somni, i altre elements propis del romanticisme. La literatura realista aspira a representar amb rigor i objectivitat la societat de la seva època en tots els seus aspectes -polític, econòmic, social- i a mostrar la seva evolució dinàmica. Cal destacar que l'objectivitat que es proposa el realisme implica la descripció dels aspectes positius, però també negatius de la societat, i, per tant, hi és ben present un component bàsic de crítica social, que necessàriament comporta l'establiment d'un judici de valors, és a dir, l'existència d'una dimensió moral en l'obra literària.

2 comentaris:

  1. Bona tarda Clara, les tres flors que es donen com a premi als jocs florals són: l'englantina, flor amb la qual es premia la millor poesia de temes patriòtics, la flor natural amb la què es premia la millor composició de tema amorós i la viola flor que s'ofereix a la millor composició de caràcter religiós.
    També t'envio l'enllaç de la pàgina d'on he tret informació:
    http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0233614







    http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0233614

    ResponElimina
  2. Clara! Bona tarda, he trobat informació sobre Jacint Verdaguer, i per fi, me he fet seguidor de la pàgina!! En Verdaguer va ser l'escriptor català més important i representatiu del segle XIX, amb obres destacades com l'Atlàntida i Canigó.

    L' informació l'he trobat en aquesta pàgina:
    http://www.escriptors.cat/autors/verdaguerj/pagina.php?id_sec=2339
    I aquesta es la pàgina de la Viquipèdia:
    http://ca.wikipedia.org/wiki/Jacint_Verdaguer_i_Santal%C3%B3
    Ens veiem demà Clara! Adeuu!

    ResponElimina